Trendspaning: Styrelsearbete 2023
Fortsatt digitaliseringsfokus, fler styrelsemöten och hantering av omvärldens krav på hållbarhet, inkludering och frihet. Vi djupdyker i trenderna som kommer att genomsyra nästa års styrelsearbete.
Den aktiva styrelsen
I en föränderlig värld kan besluten inte vänta på sig. Kanske är det tur i oturen att styrelser världen över har fått förlita sig på digitala möten för att lyckas med styrelsearbetet de senaste åren. Vi har blivit vana vid ett nytt sätt att mötas. Att ses digitalt sparar tid och resurser för alla inblandade. Den tiden ledamöterna sparar in på videomöten, kommer framöver att börja investeras på nytt – i nya möten.
Framtiden spås innehålla mer frekventa styrelsemöten, för att bolag snabbare ska kunna anpassa sig till nya förutsättningar. En kombination av fysiska och digitala möten lär bli den vanligaste formen på styrelsernas mötesupplägg. Den årliga avstämningen lär äga rum fysiskt, medan kortare möten kommer att bokas in digitalt under året. Det kommer förhoppningsvis att göra det enklare att uppdatera och utveckla bolag i en snabbare takt.
Många styrelser har länge jobbat under tidspress, men en del av tiden har vunnits tillbaka. Det kommer med största sannolikhet att göra styrelsen mer aktiv och leda till positiva förändringar.
Digitalisering är en fortsatt trend för styrelsearbetet
Fortfarande brottas många företag med ämnen som cybersäkerhet och lagring. Omvärlden växlar också om i snabbare takt och det gäller att kunna anpassa sig efter nya krav och förväntningar. När styrelsen jobbar digitalt är det enklare att leverera korrekta rapporter och beslutsunderlag, signering av dokument och avtal kan i stort sett göras i farten och möten kan bokas med kort varsel.
Trots att digitalisering har varit på agendan ett bra tag, lär det alltså fortsätta hålla sig aktuellt ett tag till. När individer digitaliserar sina liv, behöver företagen och deras styrelser följa med.
Globalt sett går vi mot en mer molnbaserad tillvaro, och fler och fler marknader lär haka på trenden.
Den styrelse som inte redan har hakat på digitaliseringstrenden, kommer förmodligen att ha gjort det inom kort. Och det är förstås inte bara styrelsearbetet som digitaliseras. De flesta verksamheter kan frigöra viktig tid genom att utnyttja digitala tjänster.
Mångfald och inkludering på styrelsens agenda
Omvärlden ställer allt högre krav på företags ställningstagande i viktiga frågor. Mångfald och inkludering är en sådan. Det syns inte minst i sociala medier, där företag stundtals hyllas, stundtals sågas vid fotknölarna – helt baserat på deras hantering av frågor som dessa.
Fler och fler styrelser blir medvetna om fördelarna med att värna om mångfald och att arbeta aktivt för ett inkluderande samhälle. Bortsett från den moraliska aspekten är det värdefullt rent affärsmässigt. Ju större spridning vad gäller bakgrund och erfarenhet styrelsen har, desto bättre och starkare blir kunskapsbasen.
Framtidens styrelse kommer också att behöva se över och säkerställa att utbudet av produkter och tjänster är tillräckligt inkluderande. Sminkföretag kan behöva se över möjligheterna att utöka sortiment av kulörer för att passa fler hudtoner, butiker behöver se över tillgängligheten både online och i fysisk butik för att personer med funktionsvariationer ska kunna handla och appar behöver anpassas för att kunna användas tillsammans med olika tekniska hjälpmedel. De bolag som inte bryr sig om att jobba med frågor som dessa riskerar att hamna i blåsväder och förlora potentiella talanger vid rekrytering.
Styrelsearbetet och den fria arbetsplatsen
Att pandemin förändrade samhällets syn på klassiskt kontorsarbete har knappast gått någon förbi. Forskning visar att majoriteten vill fortsätta jobba hemifrån, åtminstone några dagar i veckan.
Men hur implementerar man frihet under ansvar på ett lyckat sätt? Hur säkerställer man att produktionen fortsätter i samma takt? Hur stor valfrihet är rimligt att erbjuda personalen? När verksamheter förändras i grunden på det sättet som många upplevt under de senaste åren, blir kraven på uppföljning och beslutstagande större.
Mycket tyder på att styrelsearbetet till stor del kommer att kretsa kring framtidens arbetsplats och att hitta nycklarna som får den att fungera utan friktion framöver.
Klimatet i fokus för styrelsearbetet
Senaste IPCC-rapporten var ingen trevlig läsning och klimathotet känns mer närvarande än någonsin.
Att hålla sig uppdaterad om klimatförändringarna blir allt viktigare ur ett styrelseperspektiv. För de bolag som omfattas av lagen om hållbarhetsredovisning är det dessutom absolut nödvändigt.
Om hållbarhet inte redan är en återkommande punkt på styrelsemötenas dagordning, lär det bli det framöver. Det är lätt att navigera fel när ny information ständigt delas och förutsättningarna förändras i snabb takt. Den moderna styrelsen kommer att hålla sig ajour med vad som händer i klimatfrågan och arbeta aktivt för att vidareutveckla bolagets arbete ur ett miljöperspektiv – helt i linje med rådande normer och lagstiftning.
Behöver du ett verktyg för ditt styrelsearbete?
Boka en demo och prova Boardeaser Styrelseportal i 30 dagar – helt utan kostnad!
Vill du veta mer om hur vår tjänst kan hjälpa dig i ditt styrelsearbete? Boardeaser är en komplett styrelseportal som digitaliserar alla delar i styrelsearbetet så som dagordning, kallelse, e-signering och beslutsuppföljning.
Under en demo får du:
- en skräddarsydd genomgång av portalen
- svar på dina frågor från en av våra experter
- tips på hur du kan jobba smartare (istället för hårdare)
Efteråt får du möjlighet att testa vår tjänst i 30 dagar utan kostnad. Du förbinder dig inte till något.