Koncernredovisning – allt du behöver veta och lite till.

Koncernredovisning är en separat redovisning som görs i ditt moderbolag en gång per år utöver er vanliga årsredovisning. Här kan du läsa om vad koncernredovisning är och vad som krävs för att göra en på rätt sätt. Du hittar också information om viktiga delar som ingår samt artiklar om tillhörande ansvarsområden och arbetsuppgifter.

Vad är koncernredovisning?

En koncernredovisning omfattar ett räkenskapsår och görs för att beskriva moderbolag och dotterbolagens finansiella status tillsammans, som en gemensam enhet. Redovisningen är till för att visa hur den ekonomiska situationen ser ut för din koncern.  

Vet du om ditt bolag uppfyller kriterierna som finns när man ska upprätta en koncernredovisning? Eller när det kan vara bra att göra en koncernredovisning ändå, även om ditt bolag formellt inte behöver det? I den här artikeln kan du läsa mer om formella krav, historien bakom koncernredovisning och varför det är bra att göra. Läs om: Formella krav för koncernredovisning

Vi har också samlat de saker som kan vara bra att tänka på när du ska göra en koncernredovisning. I dessa två artiklar kan du bland annat läsa mer om vad som bör finnas med, undantag som finns och vem som ansvarar för vad. 

Så vet du om ditt bolag behöver upprätta en koncernredovisning

Undvik vanliga misstag vid koncernredovisning

Koncernkonsolidering och koncernredovisning upplevs av många som lite knepigt och det finns några saker att se upp för när det är dags för konsolidering. Vi har av den anledningen pratat med John Valfridsson, specialist på koncernredovisning om de vanligaste misstagen och hur du gör för att undvika att de ska uppstå.

Han poängterar bland annat hur viktigt det är att sätta upp en strukturerad process för att det ska bli rätt och lätthanterligt över tid. Läs allt om detta här:

Så undviker du vanliga misstag vid koncernkonsolidering

Vi lanserar lanserar digital inlämning av koncernårsredovisning

Nu kan du sköta hela din koncernredovisning i Boardeaser ända fram till en digitalt inlämnad koncernårsredovisning till Bolagsverket. Boardeaser Koncern blir nu en komplett tjänst för konsolidering, rapportering och årsredovisning. 

Boardeaser lanserar digital inlämning av koncernårsredovisning – vad innebär det?

Så kan du göra koncernredovisningen till något extra

Det finns några saker som är bra att tänka på när du ska göra en koncernredovisning. Du behöver ha koll på vad den ska innehålla, hur ofta den bör göras och vilka bolag koncernredovisning faktiskt gäller. 

Men förutom viktig fakta finns det också knep som gör din koncernredovisning till något utöver det vanliga. Med hjälp av bland annat design, storytelling och en dos personlighet kan du göra en koncernredovisning som känns genomarbetad, skapar intresse och stärker ert varumärke. 

För koncernredovisning behöver inte vara tråkigt! I den här artikeln kan du läsa om hur du skapar något extra: Så gör du en bra koncernredovisning

Har du tagit tempen på din koncern?

Har du koll på hur det går för din koncern, på riktigt? Om du vill få snabbare överblick, bättre insikt och mer kännedom om hur din koncern mår på riktigt behöver du digitalisera er uppföljning. 

Vårt styrelseproffs Tim Hansen har 25 års erfarenhet av ledningsarbete i koncernbolag. I den här artikeln berättar han om hur du kan få bättre insikt i verksamheten och göra er mer snabbrörliga: Hur går det för koncernen – på riktigt?

STEG-FÖR-STEG GUIDE

Så lyckas du med din koncernredovisning

Vill du veta hur du lyckas med din koncernredovisning och skapar en fungerande struktur som håller över tid?

Ladda ned vår populära guide skriven tillsammans med John Valfridsson, specialist på koncernredovisning och konsolidering.

Så kan du förenkla din koncernredovisning

Idag finns många smarta system som förenklar och automatiserar din koncernredovisning. Vad sägs om konsoliderade rapporter på 1 minut? Det kan bli din vardag Boardeasers automatiserade koncernrapportering.

Vi automatiserar konsolidering och rapportering och stöttar dig i ett strukturerat arbetssätt. Med oss kan du enkelt rapportera löpande på alla nivåer och vara trygg i att du har ett korrekt underlag, inte minst inför koncernårsredovisningen. 

Här kan du läsa mer om vårat effektiva verktyg för koncernkonsolidering: Verktyget som förenklar din koncernkonsolidering

Få koll på förvärvsanalys; en viktig grundsten i er koncernredovisning

När ditt moderbolag förvärvar ett företag eller delar av ett företag ska du göra en förvärvsanalys för att hitta eventuella övervärden eller goodwill. En förvärvsanalys är en av grundstenarna i en koncernredovisning och därför är det viktigt att den både görs och blir bokförd på rätt sätt. 

Ska ditt företag köpa andelar i ett annat bolag? Läs mer om krav, anskaffningsvärde, goodwill och övervärden och eventuella fel som kan uppstå: Allt om förvärvsanalys

Glöm inte din koncernkonsolidering

Koncernkonsolidering är en term som ofta dyker upp när man pratar om koncernredovisning. När du gör en koncernkonsolidering eliminerar du dina bolags interna affärer med varandra. Du tar bort interna transaktioner mellan de bolag som ingår i din koncern och gör bolagen till en gemensam enhet i din koncernredovisning. När du gör det ser ekonomin likadan ut som den gör för ett vanligt bolag, fastän den nu är gemensam för alla bolagen. 

Många företag använder fortfarande Excel till sin konsolidering. Men att hantera det här arbetet manuellt tar inte bara mycket tid, det ökar också risken för fel. Genom att digitalisera och till viss del även automatisera processer minskar du kostnader och frigör tid till andra delar av ditt arbete. 

Här kan du läsa mer om fördelarna med digitala lösningar för koncernkonsolidering: Koncernkonsolidering i Excel? dags att tänka om!

Vi hjälper dig skapa en säker och mer effektiv konsolidering. Läs mer om vår plattform för automatisk konsolidering och rapportering:
Så får du konsoliderade rapporter på 1 minut

Effektiv koncernrapportering och bolagsstyrning

Behöver du komma igång snabbt med din koncernkonsolidering?

Att ha ett fungerande system är a och o för en smidig konsolideringsprocess. Att sköta sin konsolidering i Excel medför ofta en stor manuell insats som utöver att det tar mycket tid också ökar riskerna för fel och att du jobbar med icke uppdaterad data.

Med Boardeaser automatiserar du din koncernrapportering och kan skapa konsoliderade rappporter på 1 minut per bolag.

Men som vi alla är smärtsamt medvetna om så kan det ta lite tid att komma igång snabbt med ett system och ibland är det så illa att vi skaffar oss ett system men skjuter på framtiden att börja använda det tills den tidpunkt “då vi har lite tid över” Känner du igen dig?

Boardeaser har tagit fram en snabb och strukturerad onboardingrocess, allt för att du ska vara igång på nolltid. Hos oss får du en helt egen kontaktperson som du kan ställa frågor till vartefter de dyker upp. Allt är helt kostandsfritt.

Läs allt om vår smidiga process här: Kom igång snabbt med din koncernkonsolidering med vår onboardingprocess

Är det dags att skriva en vd-rapport? Det här ska du tänka på i din koncernrapportering!

Som vd för ett bolag och en koncern är du ansvarig för att samla in ekonomiska och strategiska uppgifter, redovisa eventuella förändringar och ge

styrelsen det underlag som krävs för att bedöma hur företaget mår. Med hjälp av genomtänkt rapportering med rätt nyckeltal gör du det lättare för din styrelse att fatta beslut som tar din verksamhet närmare era framgångsmål. 

En vd-rapport bör tas fram en gång i månaden (men det kan finnas behov av att göra det ännu oftare). Exakt vad som ska in gå i din vd-rapport beror på vad din styrelse vill ha. Men några viktiga områden som alltid bör finnas med är ekonomi, affärsdrivande aktiviteter, kommande händelser och scenarion, uppföljning av uppsatta mål och personal och organisation. 

Läs mer om vad en vd-rapport innebär här: Så skriver du en bra vd-rapport!

En bra rapportering kan vara a och o för hur det går för går för din verksamhet. Om du och din styrelse inte har koll på viktiga siffror, eget kapital, kassaflöde och annat ökar risken för att ni hamnar på obestånd. 

För att skapa en tydlig vd-rapport behöver du bland annat ta fram genomtänkta nyckeltal. Med rätt nyckeltal blir det lättare att följa hur det går för ditt företag, jämföra er med andra bolag och fortsätta driva er mot framgång. 

Om du vill veta mer om vilka nyckeltal som är viktiga att ha med och vad som är bra att tänka på i din rapportering, är det här en artikel för dig: Så väljer du viktiga nyckeltal

Du kan också visualisera dina nyckeltal. Det gör det lättare för din mottagare att ta till sig, förstå och använda dina siffror. Med hjälp av skräddarsydda grafer och tabeller kan du skapa en enkel och insiktsfull rapportering.  

Som en del av vår plattform har vi skapat Boardeaser KPI Analytics. Här kan du analysera nyckeltal, skräddarsy din rapportering och snabbt och enkelt skapa grafer, tabeller och nyckeltal. Vill du veta mer om det? Då ska du kika här: Visualisera dina nyckeltal automatiskt

Hos bolagsverket kan du läsa mer om vad som gäller vid rapportering för koncern ur ett rättsligt perspektiv.

Ska du även skapa en budget? Såhär gör du det snabbt och enkelt!

En budget är ofta en del av det du behöver rapportera till din styrelse. Men att göra en budget är inte alltid lätt. Det kan vara en utmaning på flera sätt, inte minst om du inte har ett bra verktyg. Med rätt verktyg kan du snabbt och enkelt skapa en budget med bara några steg, och på så sätt spara både tid och onödigt krångel. Hur låter till exempel enkel nedladdning, snabb redigering, automatiska jämförelser och inkluderad avstämning? Vi gör det enklare att hantera och följa upp ditt budgetarbete såhär: Så skapar du en budget i några enkla steg

Så får du ännu bättre inblick, beslutsunderlag och prognoser

Bra koncernrapportering gör det lättare att nå mål och skapa framgång för ett bolag. När nyckeltal, hygienfaktorer och viktiga mätpunkter är uppsatta och på plats finns det flera sätt att maximera nyttan av den ekonomiska datan, minska risken för oönskad förändring och arbeta proaktivt. En metod är den så kallade Rullande 12, som också kallas för rullande rapportering eller rullande prognos. Med hjälp av Rullande 12-rapportering kan du och ditt företag bland annat följa era framsteg med tätare mellanrum, skapa trendrapporter som visar på omsättning, lönsamhet och andra nyckeltal, och ta era analyser till en helt ny nivå. Läs mer om Rullande 12 och vilka fördelar och nackdelar som är bra att känna till: Fördelar och nackdelar med rapporterinsmetoden rullande 12

Är det dags för ekonomirapport? Så presenterar du den på bästa sätt

Ett vanligt misstag när man skapar och presenterar en ekonomirapport (eller andra företagsrapporter) är att inte tänka på hur mycket förkunskaper den som ska ta emot och lyssna har. Om du inte anpassar ordval, struktur och innehåll efter den som ska se och läsa din rapport riskerar du att viktig information och viktiga budskap inte når fram. Och att du förlorar intresse hos din målgrupp.

Vi har samlat våra bästa råd och tips på hur du gör och presenterar en ekonomirapport utöver det vanliga. I den här artikeln kan du läsa om allt från vikten av kunskap om din publik till universella knep att använda när du presenterar.

Så presenterar du ekonomiska rapporter så att alla förstår

Koncernredovisning

Koncernredovisning – allt du behöver veta

Vad är en koncernredovisning, vilka olika delar ingår och vem måste egentligen upprätta en? Här ger vi svar på de vanligaste frågorna kring koncernredovisning. 

Vad räknas som koncern?

En koncern är en ekonomisk enhet som består av en sammanslutning av företag. En koncern består av ett moderföretag och ett eller flera dotterföretag.

Vad är ett moderföretag?

Huvudföretaget i en koncern kallas för moderföretag. Moderföretag har bestämmande inflytande över ett eller flera dotterföretag.
 
Moderföretag kan uppstå på olika sätt. En djupare beskrivning av hur moderföretag kan bildas återfinns i årsredovisningslagens första kapitel. Oavsett hur moderföretaget uppstår, bygger bildandet på att det har bestämmande inflytande i ett eller flera dotterföretag.

Vad är ett dotterföretag?

Ett företag där ett moderföretag har bestämmande inflytande räknas som dotterföretag.

Hur uppstår en underkoncern?

Moderföretaget (x) kan äga ett eller flera dotterföretag (y). Dotterföretaget kan i sin tur äga ett eller flera bolag (z). I dessa fall bildar (y) och (z) en underkoncern där (y) är moderföretag och z är dotterföretag.

Vad är en koncernredovisning?

Koncernredovisningen är en separat årsredovisning som ett moderföretag upprättar utöver sin vanliga årsredovisning.
 
Koncernredovisningen ska ge en verklighetstrogen bild av koncernens ekonomiska situation.
 
I koncernredovisningen redovisas moderföretaget med tillhörande dotterföretag som om de tillsammans utgjorde en ekonomisk enhet. Interna transaktioner elimineras. Den lagstadgade koncernredovisningen har vissa formkrav. En del koncerner väljer att även göra en intern konsolidering eller koncernredovisning.

Vilket innehåll ska koncernredovisningen ha?

Det är till stor del lagstadgat vad en koncernredovisning ska innehålla. 
 
 • Fastställelseintyg
  Ett dokument som intygar att resultat- och balansräkning är fastställda av styrelse och vd under årsstämman.

 • Förvaltningsberättelse
  Uppgifter om koncernens utveckling, ställning, resultat och viktiga händelser som ägt rum under det senaste året.

 • Koncernbalansräkning
  En sammanslagning av moder- och dotterföretagens balansräkningar där vissa poster eliminerats.

 • Koncernresultaträkning
  En återspegling av koncernens totala resultat, där alla interna vinster eliminerats.

 • Kassaflödesanalys
  En sammanställning över koncernens årliga pengaflöden.

 • Noter
  I koncernredovisning ingår också en lista över dotterföretag och andra intresseföretag.

 • Revisionsberättelse
  Koncernens revisionsberättelse ska ingå i redovisningen.

Hur ofta behöver en koncernredovisning upprättas?

Koncernredovisningen ska täcka ett räkenskapsår, vilket normalt sett är 12 månader långt. 

Måste alla koncerner upprätta koncernredovisning?

Nej. Enligt huvudregeln ska alla koncerner upprätta en koncernredovisning, men vissa koncerner kan välja att avstå.
 
Vilka som har möjlighet att avstå från att upprätta en koncernredovisning framgår i årsredovisningslagen. Om ett moderföretag upprättar en koncernredovisning där samtliga företag i koncernen ingår, behöver underkoncernen inte upprätta en separat koncernredovisning. Även moderföretag i mindre koncerner exkluderas från kravet på att upprätta koncernredovisning.
 
Definitionen av en mindre koncern är en koncern som inte klassas som större. Exakt vad det innebär kan du läsa om hos Bolagsverket
 

När behöver jag inte upprätta en koncernredovisning?

Om du uppfyller kriterier för att avstå koncernredovisning (enligt ovan) behöver du inte upprätta koncernredovisning. Du kan heller inte upprätta koncernredovisning om du tillämpar K2 i moderföretaget. Om K2 tillämpas i dotterföretagen kan koncernredovisning trots det upprättas av moderföretaget.

Vem ansvarar för koncernredovisningen?

Det är styrelsen som ansvarar för att innehållet i koncernredovisningen är korrekt. Ansvaret kan inte avtalas bort.

Vem ska skriva under koncernredovisningen?

För att koncernredovisningen ska gälla måste den skrivas under av alla ordinarie styrelseledamöter i moderföretaget samt eventuell verkställande direktör. 

Koncerneliminering – vad är det?

I en koncernredovisning ska koncernens resultat och ställning framställas som om moderföretaget och dotterföretagen vore en ekonomisk enhet. Det innebär att interna transaktioner ska elimineras. 
 
Exempel: Om dotterföretaget säljer varor till moderföretaget, registreras det som försäljning i dotterföretaget och som inköp i moderföretaget. Om företagen vår en ekonomisk enhet hade transaktionen aldrig ägt rum.
 
Eftersom koncernen ska framställas som en enda ekonomisk enhet måste transaktioner av det här slaget elimineras.

I vår koncern ingår internationella dotterföretag. Vad gäller?

De internationella dotterföretagen ska ingå i koncernredovisningen. Valutan måste dock omvandlas till samma som moderföretagets.

Var hamnar koncernredovisningen när den är klar?

Koncernredovisningen upprättas av moderföretaget, som brukar publicera den ihop med dess årsredovisning.

Förvärvsanalys

Framgångsfaktorn för en korrekt upprättad koncernredovisning ligger i förvärvsanalysen. I den redogörs för vilka tillgångar och skulder som ingick i dotterföretaget per förvärvsdagen. En förvärvsanalys ska alltid upprättas vid förvärv även om moderföretaget inte upprättar en koncernredovisning.

Hur kan Boardeaser hjälpa till vid koncernredovisning?

Boardeasers digitala verktyg hjälper dig till smidigare rapportering och koncernkonsolidering direkt från bokföringen.
 
Vi hanterar elimineringar, minoritetsägande, internationella dotterbolag och allt annat som rör koncernredovisning. Logga in eller registrera dig gratis för att testa Boardeaser i 30 dagar.

Vill du förenkla er koncernrapportering?

Nu kan du testa Boardeaser i 30 dagar utan kostnad!

Letar du efter ett system som gör din konsolidering, rapportering och årsredovisning snabbare och bättre?  Med Boardeaser kan du spara värdefull tid, samtidigt som du höjer kvaliteten.

Under en demo får du bland annat: 

 • skräddarsydd genomgång av plattformens funktioner
 • svar på dina frågor från en av våra specialister
 • tips på hur du kan jobba smartare (istället för hårdare)

Boka en demo genom att fylla i formuläret till höger. Vi återkommer så snart vi kan med förslag på tider.

Robin Skarphagen

Produktspecialist Koncern

Skicka in formuläret för att boka en demo

Läs mer i vår blogg