Koncernredovisning – nyckeln till framgångsrik finansiell styrning.

Som CFO för en koncern vet du att koncernredovisning är en central del av din roll. Den ger en övergripande bild av företagets ekonomiska hälsa och är avgörande för strategisk planering och beslutsfattande.

Här följer några viktiga aspekter och tips som du bör tänka på inför koncernredovisningen.

Förstå varför er koncernredovisning är viktig

Koncernredovisning samlar och konsoliderar finansiella rapporter från alla dotterbolag i en koncern till en enhetlig rapport. Den skapar en helhetsbild av koncernens ekonomiska ställning, vilket är avgörande för att:

  • Attrahera investerare: En tydlig och korrekt koncernredovisning visar företagets styrka och potential, vilket kan locka investerare.
  • Säkra finansiering: Banker och kreditgivare kräver ofta en väl genomarbetad koncernredovisning för att bevilja lån och krediter.
  • Strategisk planering: Med en samlad bild av ekonomin kan du fatta bättre strategiska beslut och identifiera områden för tillväxt och effektivisering.
  • Regelverk och efterlevnad: Det är ett lagkrav att upprätta koncernredovisning i många länder, och det säkerställer att företaget följer internationella redovisningsstandarder.

Tips för effektiv koncernredovisning

  • Förberedelse är nyckeln: Börja tidigt med att samla in och granska finansiella rapporter från dotterbolagen. Se till att alla följer samma redovisningsprinciper för att underlätta konsolideringen.
  • Kommunikation med dotterbolagen: Ha en öppen och kontinuerlig dialog med ekonomiansvariga i dotterbolagen. Klargör förväntningar och deadlines för rapportering.
  • Använd rätt verktyg: Investera i effektiva system och mjukvaror som kan hantera konsolidering och elimineringar automatiskt. Det minskar risken för fel och sparar tid.
  • Skapa standardiserade processer: Implementera standardiserade processer och mallar för rapportering. Detta underlättar insamling av data och gör det enklare att identifiera avvikelser.
  • Noggrann granskning: Granska alla siffror noggrant. Kontrollera att alla elimineringar av interna transaktioner är korrekta för att undvika dubbelräkning.
  • Håll dig uppdaterad: Regelverket för koncernredovisning ändras kontinuerligt. Håll dig informerad om förändringar i internationella redovisningsstandarder (IFRS) och nationella regler.
  • Utbilda teamet: Säkerställ att ditt ekonomiteam är välutbildat och uppdaterat om gällande redovisningsstandarder och verktyg.
  • Intern kontroll: Implementera starka interna kontrollsystem för att upptäcka och förebygga felaktigheter och bedrägerier.

“Investera i effektiva system och mjukvaror som kan hantera konsolidering och elimineringar automatiskt. Det minskar risken för fel och sparar tid.”

Robin Skarphagen, specialist och utbildare inom koncernredovisning.

Mer än bara en lagstadgad skyldighet

Koncernredovisning är mer än bara en lagstadgad skyldighet. Det är ett kraftfullt verktyg som ger dig insikter och kontroll över hela koncernen.

Genom att följa dessa tips och ha en strukturerad och noggrann process kan du säkerställa att din koncernredovisning inte bara är korrekt och compliant, utan även ett värdefullt underlag för att driva företaget framåt.


Genom att prioritera koncernredovisningen och ständigt sträva efter förbättringar i processen, kommer du att stärka företagets finansiella stabilitet och skapa förutsättningar för hållbar tillväxt.

Upptäck hur vår plattform kan underlätta din koncernredovisning och finansiella styrning

Vill du veta mer om hur vår plattform kan underlätta, koncernredovisning, rapportering, finansiell konsolidering och effektivisera ditt arbete som CFO?

Boka en demo med oss idag! Vi visar hur vår lösning kan automatisera komplexa processer, säkerställa korrekt datahantering och hjälpa dig fatta bättre strategiska beslut.

Klicka här eller fyll i formuläret nedan för att boka din demo och ta första steget mot en smidigare och mer effektiv finansiell konsolidering och redovisning.

 

Vill du förenkla er koncernrapportering?

Nu kan du testa Boardeaser i 30 dagar utan kostnad!

Letar du efter ett system som gör din konsolidering, rapportering och årsredovisning snabbare och bättre?  Med Boardeaser kan du spara värdefull tid, samtidigt som du höjer kvaliteten.

Under en demo får du bland annat: 

  • skräddarsydd genomgång av plattformens funktioner
  • svar på dina frågor från en av våra specialister
  • tips på hur du kan jobba smartare (istället för hårdare)

Boka en demo genom att fylla i formuläret till höger. Vi återkommer så snart vi kan med förslag på tider.

Robin Skarphagen

Produktspecialist Koncern

Skicka in formuläret för att boka en demo

Läs fler artiklar