Det här ska du tänka på inför din koncernkonsolidering

När det är dags för koncernkonsolidering finns det några saker som det är bra att tänka på. För att din konsolidering ska bli så smidig som möjligt och ge rätt underlag framåt för dig, din styrelse och ledning kan det underlätta att ha funderat över vissa saker innan du sätter igång.

– Det är lätt att göra koncernkonsolideringen på fel nivå, att inte ta hänsyn till de som ska ta del av informationen och vad den egentligen behöver innehålla för att skapa rätt värde. Man vill uppnå ett perfekt resultat och ägnar därför mycket mer tid till koncernkonsolideringen än vad man egentligen har. Ta istället ett steg tillbaka och fundera på om tidsåtgången motiverar värdet, säger John Valfridsson –  grundare av Insiktsekonomen och specialist på koncernkonsolidering.

Inför din koncernkonsolidering kan det bland annat vara bra att:​

Det kan också vara bra att fundera på vad som egentligen är väsentligt för er koncernredovisning. Finns det någonting som inte kommer få eller ge tillräcklig effekt på redovisningen och riskerar att ta mer arbetstid än vad det ger nytta? Hur kommer den data du tar fram att påverka din organisations beslut? Kommer den data du tar med att användas?  

Våga ta ställning till vad som faktiskt behövs och vilka avsteg som eventuellt behöver göras. Försök att hitta rätt balans mellan detaljrikedom och tid. Fundera på vem du gör det här för, vilken information som är viktigast att få ut och vilka saker som faktiskt inte behöver tas med.

Mer om John Valfridsson

John är utbildad civilekonom och arbetade efter sina studier som revisor på Ernst & Young (”EY”) i Stockholm. Han blev auktoriserad revisor vid 22 års ålder och arbetade därefter ett antal år som redovisningsspecialist på den internationellt snabbväxande koncernen Snow Software. Idag arbetar han som ekonomichef på Fort Knox Förvaring och driver även Insiktsekonomen; en konsultfirma som erbjuder kvalificerad rådgivning inom ekonomi – och koncernkonsolidering specifikt.

John har arbetat praktiskt med koncernkonsolidering de senaste sju åren och har under hela sin karriär arbetat med bolag som upprättar koncernredovisning. Tack vare sin erfarenhet från olika redovisningsstandarder samt koncerner i olika storlekar, har han god förståelse kring många av de vanligaste problemen som ekonomichefer stöter på i samband med sin koncernredovisning.

Vill du veta hur du lyckas med din koncernredovisning?

Ladda ned vår guide här!

Vill du förenkla er koncernrapportering?

Nu kan du testa Boardeaser i 30 dagar utan kostnad!

Letar du efter ett system som gör din konsolidering, rapportering och årsredovisning snabbare och bättre?  Med Boardeaser kan du spara värdefull tid, samtidigt som du höjer kvaliteten.

Under en demo får du bland annat: 

  • skräddarsydd genomgång av plattformens funktioner
  • svar på dina frågor från en av våra specialister
  • tips på hur du kan jobba smartare (istället för hårdare)

Boka en demo genom att fylla i formuläret till höger. Vi återkommer så snart vi kan med förslag på tider.

Robin Skarphagen

Produktspecialist Koncern

Skicka in formuläret för att boka en demo

Läs fler artiklar