vanliga misstag med nyckeltal

5 vanliga misstag som du som CFO gör med dina nyckeltal

Att arbeta med nyckeltal är en viktig del av ditt ansvar som ekonomichef, för att analysera företagets ekonomiska prestation. Det finns några vanliga misstag som ofta görs med nyckeltal och som kan påverka tillförlitligheten och användbarheten av dina nyckeltal. 

I den här artikeln kommer vi att ta en titt på några vanliga misstag som du bör undvika när du arbetar med dina nyckeltal inom ekonomi. Låt oss dyka in!

1. Att välja fel nyckeltal

Det finns en uppsjö av nyckeltal att välja mellan, och det är lätt att känna sig överväldigad. Det viktiga är att identifiera de nyckeltal som är relevanta för just ditt företag och dess mål. Knepet är att fokusera på de nyckeltal som ger dig insikt i företagets lönsamhet, effektivitet och finansiella hälsa. Att välja fel nyckeltal kan leda till att du drar felaktiga slutsatser och missar möjligheter till förbättring.

2. Att inte sätta tydliga mål

Nyckeltal är meningsfulla först när de jämförs mot förutbestämda mål eller branschgenomsnitt. Att inte sätta tydliga mål kan göra det svårt att bedöma om ditt företag presterar bra eller dåligt. Sätt specifika, tidsbestämda och mätbara mål för varje nyckeltal och följ upp dem regelbundet. Det hjälper dig att hålla fokus och identifiera områden som behöver förbättras.

3. Att ignorera kontext och branschspecifika faktorer

Nyckeltal är användbara för att jämföra prestationer över tid, men de bör också jämföras med branschgenomsnitt och konkurrenter för att få en rättvis bild. Att ignorera kontext och branschspecifika faktorer kan leda till att du missar viktiga mönster och trender. Var medveten om de faktorer som påverkar din bransch och anpassa dina förväntningar och åtgärder utifrån det.

4. Att inte gräva djupare

Nyckeltal ger en snabb översikt, men det är viktigt att inte bara skrapa på ytan. Att bara stirra på siffrorna kan hindra dig från att förstå vad som ligger bakom dem. Gräv djupare i er data och försök identifiera orsakerna till förändringar eller avvikelser. Kanske finns det underliggande processer, marknadsförändringar eller interna faktorer som påverkar nyckeltalen.

Undvik detta vanliga misstag med dina nyckeltal genom att verkligen förstå orsakerna bakom. Om du gör detta kan du vidta rätt åtgärder för att korrigera och förbättra situationen.

5. Avsaknad av kommunikation och samarbete

Att arbeta med nyckeltal är inte en isolerad uppgift. För att verkligen lyckas behöver du kommunicera och samarbeta med andra avdelningar och intressenter i din organisation. Diskutera nyckeltal med relevanta kollegor och involvera dem i analysen och förbättringsprocessen. Avsaknad av kommunikation och samarbete kan leda till att viktig information och perspektiv går förlorade.

Ha dessa misstag och tips i åtanke när du arbetar vidare med era nyckeltal. Genom att undvika dessa misstag kan du öka tillförlitligheten och användbarheten av dina nyckeltal och ta bättre och mer välgrundade ekonomiska beslut för ditt företag. 

Underlätta hantering och analys av era nyckeltal

Moderna rapporteringslösningar är ett effektivt verktyg för underlätta hantering och analys av era nyckeltal och hjälpa dig att undvika vanliga misstag. Verktygen effektiviserar processen genom att samla in och konsolidera data, de kan erbjuder pedagogiska visualisering och rapportering samt möjliggör smidig måluppföljning. 

Genom att använda dessa verktyg får du bättre insikt, fatta informerade beslut och ta aktiva åtgärder för att förbättra företagets resultat.

Boardeaser är ett sådant verktyg där du kan skräddarsy din rapportering med era specifika nyckeltal. Du skapa grafer, tabeller och nyckeltal med några knappklick – avancerad rapportering har aldrig varit enklare! Kontakta oss om du vill veta mer, du får dessutom testa vårt verktyg helt gratis och utan krav i 30 dagar.

Vill du förenkla din rapportering?

Nu kan du testa Boardeaser i 30 dagar utan kostnad!

Vi visualiserar din bokföring i tydliga tabeller och grafer som du snabbt sammanställer i skräddarsydda rapporter. Vårt molnbaserade verktyg är integrerat med alla vanliga ekonomisystem.

Under en demo får du bland annat: 

  • skräddarsydd genomgång av våra rapporteringsverktyg
  • svar på dina frågor från en av våra experter
  • tips på hur du kan jobba smartare (istället för hårdare)

Efteråt får du möjlighet att testa vår plattform i 30 dagar utan kostnad. Du förbinder dig inte till något, abonnemanget avslutas automatiskt efter testperioden om du inte väljer att fortsätta. 

Skicka in formuläret för att boka en demo

Läs fler artiklar