nyckeltal-oroliga-tider

Det här bör du undvika, förebygga och kontrollera i oroliga tider

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

I oroliga tider är det viktigt att du och ditt företag arbetar proaktivt istället för reaktivt, att ni har extra koll på nyckeltal och vågar ta i eventuella risker innan de hinner påverka er verksamhet för mycket.

Vi fick möjligheten att prata med Jonas Forgsberg, CEO för Svanberg Factoring AB och CFO för Svanberg Invest & Co, om vad bolag bör se över och ha extra koll på i tuffare tider.

👉 Få guiden: Den ultimata guiden för vd-rapportering! >

Tecken på oroliga tider

Jonas Forsberg har många strängar på sin lyra. Förutom sina roller som CEO och CFO arbetar han aktivt med bolagsstyrning i 5 dotterbolag, driver utvecklingsprojekt och har en bakgrund som både ekonomichef och IT-konsult.

När räntor börjar stiga, energikostnader börjar öka och valutakurser börjar ändras behöver man som vd och ledning reagera, säger Jonas. 

Dessa saker är tecken på att oroliga tider kan står för dörren, och det är viktigt att få koll på hur ens bolag kommer att kunna påverkas. 

Men i oroliga tider ökar också bankernas krav på lån. Banker omvärderar bolags checkkredit utifrån nuvarande risker och du behöver säkerställa och bevisa för er bank att ni klarar av att bära er checkkredit nästa år. Om ni inte kan göra det finns risken att banken drar in ert lån. Det är med andra ord väldigt viktigt att du och dina kollegor har koll på er checkkredit och vad er bank har för krav. Och kom ihåg att dessa krav kan ändras snabbt!

Frågor att ställa sig:

  • Vilken vinstnivå krävs för ditt bolags checkkredit? 
  • Är det en vinstnivå ni uppnår? 
  • Vilka siffror behöver ni titta på för att skapa rätt förutsättningar för ert bolag?

Nyckeltal att ha extra koll på i oroliga tider

I oroliga tider finns det några nyckeltal och områden som du bör ha lite extra koll på. Dessa är bland annat ditt företags vinst, balansräkning, förhållande mellan kundfodringar och leverantörskostnader samt kassaflöde.

1. Gör ni vinst?
Om ditt bolag går med vinst även i tuffare tider kan du vara lugn, då behöver du inte oroa dig för eventuella ekonomiska problem.

2. Har ni för mycket kostnader i er balansräkning?
Håll koll på att ni inte balanserar för mycket kostnader i er balansräkning och inte lägger in saker som ni egentligen inte har råd med.

3. Hur ser förhållandet mellan kundfodringar och leverantörskostnader ut?
Se till att ha ett sunt förhållande mellan ditt bolags kundfodringar och leverantörsskulder. 

4. Har ni ett tillräckligt bra kassaflöde?
Även om det går bra för ditt bolag kommer er bank att reagera om ni har ett för lågt kassaflöde. När det händer är det vanligt att företag ansöker om mer lån, men många gånger är det kanske egentligen fler aktieägare som behövs.

Bra saker att tänka på i din vd-rapport

Oroliga tider kan också påverka vad du bör ha med i din vd-rapport och hur du bör lägga upp den. Under dessa perioder är det dels viktigt med periodisiteten, men också att beskriva eventuella risker i sin verksamhet. På så sätt skapas en diskussion om hur ditt bolag kan möta dem.

Viktigt med kompetent verktyg för rapportering

Tillgång till ett bra rapportverktyg blir extra viktigt i oroliga tider då du verkligen måste ha stenkoll, hela tiden. Ett rapportverktyg som gör att du kan se dina siffror i realtid i lättöverskådliga dashboards som uppdateras automatiskt utan att du behöver lägga ned någon tid. Vill du veta mer om Boardeasers lösning för detta är du alltid välkommen att kontakta oss för ett förutsättningslöst samtal.

Vill du veta mer om hur du skriver en bra vd-rapport? I vår guid ”Allt du behöver veta om vd-rapportering” får du information och enkla steg till hur du skapar ultimata vd-rapporten! 

👉 Få guiden: Den ultimata guiden för vd-rapportering! >

 Behöver du en plattform för bolagsstyrning och rapportering?

Nu kan du testa Boardeaser i 30 dagar utan kostnad!

Vill du veta mer om hur vår plattform kan hjälpa dig i ditt styrelse-, lednings- eller ekonomiarbete?

Vi visualiserar era siffror i tydliga tabeller och grafer som snabbt kan sammanställas i skräddarsydda rapporter.

Under demon kan vi visa dig hur du skapar en professionell vd-rapport på 1 minut!

Vårt molnbaserade verktyg är integrerad med alla vanliga ekonomisystem.

Under en demo får du bland annat: 

  • skräddarsydd genomgång av plattformens funktioner
  • svar på dina frågor och funderingar från en av våra experter
  • tips på hur du kan jobba smartare (istället för hårdare)

Efteråt får du möjlighet att testa vår plattform i 30 dagar utan kostnad. Du förbinder dig inte till något, abonnemanget avslutas automatiskt efter testperioden om du inte väljer att fortsätta. 

Boka en demo genom att fylla i formuläret till höger. Vi återkommer så snart vi kan med förslag på tider.

Logga in eller registrera dig gratis för att testa Boardeasers styrelseportal i 30 dagar.

Boka en demo av vår plattform

Riksbyggen
Spiltan-invest-logga
monterro
skanska
Albert-logo

Läs fler inlägg

Viktiga-nyckeltal

Viktiga nyckeltal – så väljer du

Är du styrelseledamot eller rapporterar till styrelsen? Lär dig välja rätt och viktiga nyckeltal att följa. Vi ger dig tre enkla tips.