nyckeltal-oroliga-tider

Det här bör du undvika, förebygga och kontrollera i oroliga tider

I oroliga tider är det viktigt att du och ditt företag arbetar proaktivt. Ni bör ha extra koll på nyckeltal och våga hantera eventuella risker innan de påverkar er verksamhet. 

Vi fick möjligheten att prata med Jonas Forsberg, CEO för Svanberg Factoring AB och CFO för Svanberg Invest & Co, om vad bolag bör se över och ha extra koll på i tuffare tider.

Tecken på oroliga tider

Jonas Forsberg har många strängar på sin lyra. Förutom sina roller som CEO och CFO arbetar han aktivt med bolagsstyrning i fem dotterbolag, driver utvecklingsprojekt och har en bakgrund som både ekonomichef och IT-konsult.

– När räntor stiger, energikostnader ökar och valutakurser börjar ändras behöver man som vd och ledning reagera, säger Jonas. 

Dessa saker är tecken på att oroliga tider kan står för dörren, och det är viktigt att få koll på hur ens bolag kommer att kunna påverkas. 

Men i oroliga tider ökar också bankernas krav på lån. Banker omvärderar bolags checkkredit utifrån nuvarande risker och du behöver säkerställa och bevisa för er bank att ni klarar av att bära er checkkredit nästa år. Om ni inte kan göra det finns risken att banken drar in ert lån. Det är med andra ord väldigt viktigt att du och dina kollegor har koll på er checkkredit och vad er bank har för krav. Och kom ihåg att dessa krav kan ändras snabbt!

Frågor att ställa sig:

  • Vilken vinstnivå krävs för ditt bolags checkkredit? 
  • Är det en vinstnivå ni uppnår? 
  • Vilka siffror behöver ni titta på för att skapa rätt förutsättningar för ert bolag?

Nyckeltal att ha extra koll på i oroliga tider

I oroliga tider finns det några nyckeltal och områden som du bör ha lite extra koll på. Dessa är bland annat ditt företags vinst, balansräkning, förhållande mellan kundfodringar och leverantörskostnader samt kassaflöde.

1. Gör ni vinst?
Om ditt bolag går med vinst även i tuffare tider kan du vara lugn, då behöver du inte oroa dig för eventuella ekonomiska problem.

2. Har ni för mycket kostnader i er balansräkning?
Håll koll på att ni inte balanserar för mycket kostnader i er balansräkning och inte lägger in saker som ni egentligen inte har råd med.

3. Hur ser förhållandet mellan kundfodringar och leverantörskostnader ut?
Se till att ha ett sunt förhållande mellan ditt bolags kundfodringar och leverantörsskulder. 

4. Har ni ett tillräckligt bra kassaflöde?
Även om det går bra för ditt bolag kommer er bank att reagera om ni har ett för lågt kassaflöde. När det händer är det vanligt att företag ansöker om mer lån, men många gånger är det kanske egentligen fler aktieägare som behövs.

Bra saker att tänka på i din vd-rapport

Oroliga tider kan också påverka vad du bör ha med i din vd-rapport och hur du bör lägga upp den. Under dessa perioder är det dels viktigt med perioditeten, men också att beskriva eventuella risker i sin verksamhet. På så sätt skapas en diskussion om hur ditt bolag kan möta dem.

Viktigt med kompetent verktyg för rapportering

Tillgång till ett bra rapportverktyg blir extra viktigt i oroliga tider då du verkligen måste ha stenkoll, hela tiden. Ett rapportverktyg som gör att du kan se dina siffror i realtid i lättöverskådliga dashboards som uppdateras automatiskt utan att du behöver lägga ned någon tid. Vill du veta mer om Boardeasers lösning för detta är du alltid välkommen att kontakta oss för ett förutsättningslöst samtal.

Vill du veta mer om hur du skriver en bra vd-rapport? I vår guid “Allt du behöver veta om vd-rapportering” får du information och enkla steg till hur du skapar ultimata vd-rapporten! 

Boka demo och testa våra vd-verktyg

gratis i 30 dagar

En demo är kostnadsfri och helt utan förbindelser. Den tar ungefär en halvtimme och du får:

  • en genomgång av vår plattform och hur den kan stötta just dig och ditt företag.
  • se hur du skapar en vd-rapport på bara minuter.
  • svar på dina frågor och funderingar.
  • tips på hur du kan jobba smartare istället för hårdare.

Efteråt får du möjlighet att testa vår plattform i 30 dagar utan kostnad. Du förbinder dig inte till något och abonnemanget avslutas automatiskt efter testperioden om du inte väljer att fortsätta. 

Boka en demo genom att fylla i formuläret till höger. Vi återkommer inom kort med förslag på tider.

Fyll i formuläret för att boka en demo

Läs fler artiklar