5 risker med att fortsätta använda Excel för koncernkonsolidering

Har du svårt att överge Excel för din koncernkonsolidering? Att använda Excel som verktyg för rapportering och konsolidering kan leda till onödigt manuellt arbete som i sin tur kan skapa olika utmaningar och risker. 

I denna artikel får du 5 starka argument om varför du bör lämna Excel och istället övergå till ett mer framtidssäkrat arbetssätt med hjälp av moderna verktyg.

1. Risk för felaktigheter

Excelark är kända för att vara känsliga för felaktigheter, speciellt när det gäller stora datamängder och komplexa beräkningar. Det finns en risk att du gör fel när du konsoliderar data från flera filer eller blad i Excel, vilket kan leda till felaktiga resultat.

2. Tidskrävande

Att konsolidera data i Excel kan vara en mycket tidskrävande process, särskilt när du har stora datamängder och många filer eller blad att hantera. Detta kan leda till onödig stress.

3. Svårt att hantera och underhålla

Om du använder Excel för att konsolidera data så kan det vara svårt att hantera och underhålla. Du kan behöva uppdatera formler och länkar manuellt om det finns ändringar i de konsoliderade filerna, vilket kan vara en betungande uppgift och det blir lätt fel på vägen.

4. Brist på säkerhet

Excelark kan vara lättillgängliga för obehöriga användare, vilket innebär att känslig information kan vara utsatt för risker. Dessutom kan Excel-filer gå förlorade eller korruptas, vilket kan orsaka allvarliga problem för företaget.

5. Begränsad funktionalitet

 Även om Excel kan användas för att konsolidera data, är dess funktionalitet begränsad jämfört med moderna verktyg som är speciellt utformade för konsolidering, rapportering och analys. Till exempel, med specialiserade konsolideringsprogramvaror kan du automatisera processen och skapa rapporter och grafer direkt från dina data.

Begränsningarna med Excel för koncernkonsolidering

Excel är ett fantastiskt verktyg och kan vara användbart för mindre datamängder och enklare konsolideringsbehov, men för större och mer komplexa datamängder är det bättre att använda moderna verktyg för konsolidering, rapportering och analys. Detta kan framförallt spara tid och minska risken för felaktigheter.

Digitala verktyg förenklar och förbättrar din koncernkonsolidering

Det finns ingen anledning att idag inte använda sig av moderna verktyg för sin koncernkonsolidering, rapportering och koncernredovisning.

Dagens verktyg gör det möjligt att konsolidera sin data automatiskt på 1 minut för att sedan presentera datan i pedagogiska rapporter och dashboards, färdiga för analys eller för konsumtion av ledning eller styrelse. 

Boardeaser är ett sådant verktyg som dessutom inte kostar skjortan och är lätt att lära sig och att använda. Boardeasers enkelhet och effektiva onboarding process gör att du slipper dyra implementeringskostnader som annars är vanligt.

Är du nyfiken och vill veta mer? Boka en tid med oss så får du svar på alla dina frågor, efter vårt samtal får du testa vårt verktyg helt gratis under 30 dagar så att du själv kan uppleva hur smidigt det kan fungera.

Vill du förenkla er koncernrapportering?

Nu kan du testa Boardeaser i 30 dagar utan kostnad!

Letar du efter ett system som gör din konsolidering, rapportering och årsredovisning snabbare och bättre?  Med Boardeaser kan du spara värdefull tid, samtidigt som du höjer kvaliteten.

Under en demo får du bland annat: 

  • skräddarsydd genomgång av plattformens funktioner
  • svar på dina frågor från en av våra specialister
  • tips på hur du kan jobba smartare (istället för hårdare)

Boka en demo genom att fylla i formuläret till höger. Vi återkommer så snart vi kan med förslag på tider.

Robin Skarphagen

Produktspecialist Koncern

Skicka in formuläret för att boka en demo

Läs fler artiklar